joi, 14 februarie 2013

PĂRINTELE CĂTĂLIN: ÎN PADOVA, RUGĂCIUNE LA MOAŞTELE SFINTEI IUSTINA, ŞI A SFINŢILOR EVANGHELIŞTI MATEI ŞI LUCA...



IUSTINA, SFÂNTA CE A NU A CUNOSCUT
NICIODATĂ CULOAREA “ROZ”!

 

   Zi de neuitat pentru mine.O şansă mare. Să fiu la un singur pas de moaştele făcătoare de minuni ale atâtor sfinţi. Iată, în Biserica Sfânta Iustina, pot întinde mâna şi să ating osemintele Sfântului Evanghelist Matei, a Sfântului Evanghelist Luca şi a Sfintei Iustina. Tot aici mai sunt şi relicvele sfinte ale sfinţilor Felicitas, Iulian, Urius şi Maximus. Mă simt parcă în paradis. Mai ales că e atât de uşor să vorbeşti cu sfinţii… Ei, care te înţeleg mereu. Ei, care te primesc mereu şi e obligă lu cuviinţă şi sinceritate. Ei, care sunt în stare de orice pentru tine...


  Ce frumoasă este ortodoxia noastră. Putem sta de vorbă cu sfinţii, cu Maica Domnului la orice oră. Şi oamenii se miră că vorbim blânzi cu nişte „oseminte”. Râdem, plângem şi ne spunem poveştile de viaţă la căpătâiul lor. O văd aievea chiar acum pe Sfânta Iustina. Sunt cu un deget pe fruntea ei. O tânără frumoasă din Antiohia, care a murit în timpul persecuţiei lui Diocleţian, la 303 d. Hr. Pe atunci aşa se iubea. Până la moarte, prin moarte şi dincolo de moarte. Pe atunci nu existau iubiri de culoare „roz”, sfinţi valentini. Folosiţi doar pentru propaganda păpuşilor de pluş comerciale şi pentru câteva cuvinte de tandreţe. Pe atunci, era mult mai simplu şi foarte puţin complicat. Nu trebuia să o iei pe o mie de cărări ca să-ţi demonstrezi credinţa şi dragostea. Era timpul romanţios, în care cei buni se iubeau, cei miloşi se găseau, iar cei nefericiţi se răbdau.

ALTARUL CU MOAŞTELE SF. LUCA
   Sfânta Iustina a fugit de magie, de zodiac, de astrologie, de vise. Era sătulă de iluzii. Şi când te gândeşti că toată societatea mondenă de atunci credea în HOROSCOP. Ea nu a mai crezut. A aflat că „destinul” ţi-l faci doar cu mâna ta. Că nu e nevoie ca stelele să se sărute, pentru a te simţi tu bine sau rău pe pământ. Că atunci când Dumnezeu a dat omului libertatea nu i-a spus: „Stai, stai, că nu nu o ai de tot. Mâine zodiacul tău te poate face mai bun. Sau mai păcătos!”
   Sfânta Iustina a fost o copilă curată. A crezut într-un simplu şi unic „vis”, cel mai real dintre toate: Iisus Hristos! Şi de a ceea a murit, pentru că Domnul i-a cerut aceasta. Necazurile, atunci când le trimite Dumnezeu, sunt de fapt o poruncă a cerului. Ni se cere să murim, trebuie să murim. Dacă trebuie să suferim, atunci să suferim. Iar dacă trebuie să iubim, atunci să iubim.
ALTARUL CU MOAŞTELE SFINTEI  
  Stau tăcut şi încerc să mă rog. Se întâmplă cu mine ceva ciudat. Simt că sfinţii stau şi se roagă împreună cu mine. Apoi, biserica care este enormă, îmi pare un coridor spre veşnicie. Mă gândesc la inima pelerinilor care trec. Câţi dintre ei nu vor intra oare în rai? Mai ales că, acum, aici este casa acestor sfinţi, lângă care ne ducem curajul şi speranţa. Vreau să mă rog pentru mine. Nu ca un semn de egoism, dar simt că am nevoie. Iar acum, mă uit spre moaştele sfintei. 

   Ce mare dar, ce mare iubire… În Padova, locul în care există atâta binecuvântare. Şi în care, bătrânul preot de la altar, vine cu căldură spre mine şi îmi spune: „ Sunteţi ortodox? Aceasta e soluţia: Rugăciune, rugăciune, rugăciune!”