luni, 10 martie 2014

PĂRINTELE CĂTĂLIN: CLUJUL ÎNCHEIE O ETAPĂ, BISTRIȚA VA FI UN INTERVAL, APOI AȘTEPTAREA VA FI POATE LUNGĂ...

-REFLEXIILE LA CALD DESPRE MISIUNEA NOASTRĂ- 

Concertul de la Cluj-Napoca a însemnat în primul rând efortul organizatoric deosebit al unor oameni: Părintele Ilie Răduț (fostul meu coleg de Seminar Teologic), al doamnei preotese Ramona Răduț și al inimosului domn Ielciu, români cu mare har, dornici de o oferi credincioșilor clujeni momente de adevărat patriotism și de bun simț creator.
Mai rețin, lacrimile unor oameni, clujenii, destul de mulțumiți de prezenența noastră, felul în care dânșii au cântat, au vibrat și ne-au ascultat cu sinceritate. Concertul nostru a însemnat o exprimare pozitivă a unor idei,o reflexie la rece a realităților crude prin care trece țara, un fel de gând îndrăzneț pentru a retrezi amorțirea cotidiană a românilor.
 Aerul de semipirmăvară, îngândurarea propriilor noastre probleme, micile veleități camuflate sub ideea de dăruire, poate și păcatele personale la care reflectăm cel mai puțin acum în post, nu ne-au adus într-o formă de excepție. Dar totuși am reținut, firescul cântecelor despre mamă, curajul de a spune că sub o „căciulă” de țăran se ascunde poate mai multă demnitate și seriozitate decât după cine știe ce haine moderne, puterea exprimată de
glasul viu a lui Nelu Ivan care mărturisea prin cântec că nu putem avea „decât un drum înainte”...
Pe viitor, cenaclul își propune o echipă mai mică, mai misionară și mai compactă, sau reîntoarcerea la valorile pentru care a fost creat, acelea ale misiunii prin locuri austere, prin parohii de țară, prin cătune și munți, acolo unde mai putem găsi “căciula” bunului simț, a seriozității, a iubirii de neam. Sătui de tipologia modelelor europene, Cenaclul Lumină Lină, cred că mai poate contribui, prin artă și argument patriotic, la nașterea unui om nou, un produs românesc 100%, cu reacții blânde, cu creații personale,  cu mai multă jertfă (atât pe scenele imaginare pe care stăm, dar și în fața acestor scene), cu oameni care să creadă mai mult în România, cu prieteni care să ne ajute mai viu în încercarea de a supraviețui cu acest cenaclul.
La această oră suntem puși în imposibilitatea de a ne dărui cu totul.  Necazurile personale și emotivitățiile incurabile nu ne lasă ca să zburăm așa cum desigur că toți ne-am dori.
Material nu putem merge prea departe, doar de dragul unei excursii și fără un microbuz al nostru.  
  Moral însă,  e nevoie să căutăm ca să facem mai multă pregătire, ascultare și lumină în propriile suflete.  Fapt pentru care, la următoarele concerte,  informăm pe organizatori că, deși,  vom fi mai puțini la număr ( pentru a evita cheltuielile de organizare inutile puse la dspoziția unor misionari), vom fi mai aprinși în idealuri, dar poate că și pentru a fi mai măreți în speranțe. Suntem foarte datori lui Dumnezeu, oamenilor și propriei noastre conștiințe.  Rămâne să ne plătim datoriile cu ce ne-a mai rămas și cu ajutorul celor ce mai cred în oportunitatea noastră.  Clujul înseamnă sfârșitul unei etape, Bistrița va fi un interval de tranzit, apoi va veni reflexia, încercarea de a găsi soluțiile supraviețuirii sau pur și simplu o așteptarea mai lungă a unui alt început…