vineri, 14 august 2015

Cenaclul a poposit sâmbătă la Șard! De aici a început poveste...

   Șard. O localitate situată la aproximativ 7 km de legendarul oraș Alba Iulia. Zi de sâmbătă-8 august 2015. Trei mașini opresc pe o stradă laterală a satului. I se spunea altădată Ulița Popii. Acum e oră de amiază, casele stau toropite de caniculă și nici țipenie de om. Doar vreo zece oameni care coboară din aceste autoturisme și privesc cu liniște împrejurimile. Sunt membrii Cenaclului Lumină Lină, copiii darnici ai unei istorice echipe misionare, care, la chemarea mea, au venit să cunoască satul strămoșilor ce-mi deschid linia numelui de familie, dar și casa bunicilor Ilie și Elisabeta Dumitrean.

Imagini pentru satul ȘardImagini pentru satul Șard   Aș putea spune că aici, în Șard, s-au născut primele manifestări ale Cenaclului Lumină Lină, acum vreo treizeci de ani. Eram în anul 1984, când cu o chitară, la poarta casei bătrânești, adunam tinerii și copiii satului, spre a intona, seară de seară, vestitele cântece ale Cenaclului Flacăra. Era o atmosferă de vis. Unică. Abia spre miezul nopții intram obosiți în case, dar plini de lumină. Desigur, eram și noi un cenaclu, în felul nostru. Nu aveam nume, dar purtam un ideal. Nu aveam cunoștințe teoretice despre credință, dar eram sensibili și iubeam virtutea. Iar, la orele de Cenaclu Flacăra, pe stadioane sau în săli, învățam poezie clasică, codul bunelor maniere de comportament civic și cum să punem iubirea peste orice deziderat urgent al vieții. Așa eram noi atunci...
Imagini pentru gara Șard
Imagini pentru viile din Șard   Acum... am revenit în acel loc. Puțin schimbat la față... Însăși casa bunicilor, vândută de familie unor oameni gospodari, a cunoscut importante schimbări... Cenaclul Lumină Lină era prezent în fața ei pentru prima dată. Și fotografia de grup, mărturisește de la sine, că eram cu toții emoționați. Ca și cum am sta în fața obârșiilor, dar și a propriei identități... În sfântul nostru Ardeal. La Șard, o localitate de buni români și blânzi creștini ortodocși. Bucurie!

Părintele Dumitrean Cătălin