vineri, 19 august 2016

PĂRINTELE CĂTĂLIN: CUVÂNT DUHOVNICESC DE SÂMBĂTĂ

CUM SĂ-ȚI UMPLI OCHII DE LACRIMI
Dacă sufletul este prieten al rugăciunii firea ta îmblânzește firile celor ce-ți stau aproape. Canonul de seară și de dimineață citit cu inima plină de Duh Sfânt te ajută să nu te pierzi în momentele cele mai grele, să nu iei decizii repezi și să vezi în ”mânia” fratelui tău doar o încercare trimisă spre creșterea ta duhovnicească.

Imagini pentru icoane pe sticlă
Dacă astăzi nu devii mai bun ca ieri, gândește-te fratele meu că toate ostenelile tale de a face lucruri duhovnicești au fost în zadar. Asemenea iconarilor care mai întâi își umpleau ochii de lacrimi și abia apoi treceau la desenarea ochilor Domnului, așa și sufletul tău omule să nu cuteze a face o faptă bună fără spovedanie. Așadar, pune-te mai întâi în genunchi și privește îndelung Icoana Domnului. Apoi cere-i sincer iertare pentru toate faptele tale rele, mai ales dacă unele le-ai socotit mai mici. Mărturisește-te în fața Icoanei preț de câteva minute precum o faci la spovedanie și cere darul lacrimilor, căci dacă nu vei plânge aici vei plânge într-o zi de ciudă, de invidie și de ură. Adu-ți deci aminte când ai plâns ultima dată ”din cauza Domnului” și când ai plâns ultima dată din cauza răutăților oamenilor și așa vei vedea starea ta sufletească.  
   Căci orice altă jertfa ta e în zadar dacă o faci doar ca să-L ”îmbunezi” pe Dumnezeu cu o faptă de renume și nu ai ca punct de pornire adevărata pocăință. S-au văzut foarte mulți semeni, așa zis ”făptuitori” de lucruri creștinești, care la prima ispită au căzut în patima mâniei și apoi a lepădării de Hristos și Sfânta Biserică. Deci, ia aminte, ca atunci când crezi că ești mai bine să nu cazi, căci amarnică îți va fi viața. Pe toate, deci, făurește-le cu smerenie și nu vei regreta.