joi, 3 august 2017

MULT A IUBIT PĂRINTELE MODEST ŞI BISERICA DE PE STRADA DEALULUI CU HRAMUL SF. IOAN IACOB ROMÂNUL



Iată dragi prieteni, dragi cititori ai acestei pagini se apropie cu paşi repezi ziua Sf. Ioan
Iacob, care ne aşteaptă la închinare, ne priveşte cu drag din icoană, ne binecuvântează şi ne tămăduieşte.
Cu siguranţă  majoritatea ştiţi, dar se cuvine să amintim  şi pentru cei ce nu ştiu că Sf. Moaşte  ale Sfântului Ioan Iacob au fost descoperite întregi.
Cuviosul Ioan parcă dormea. Avea trupul întreg neatins de stricăciune, la fel și hainele și veșmintele cu care era îmbrăcat, toate erau așa cum au fost puse, parcă era pus în mormânt chiar atunci, fără nici o schimbare a înfățișării lui. Mâinile, picioarele, fața, schima, epitrahilul, încălțămintea, toate erau neatinse. În picioare avea niște bocanci care erau așa cum a fost încălțat atunci. Hainele nu erau atinse de fel și culoarea schimei și a epitrahilului era ca și nouă.
Când Sfântul Ioan Iacob era în viață veneau mulți beduini bolnavi, ori pelerini ce se îmbolnăveau în drum spre mănăstire și numai cât punea mâinile pe ei se ușurau de dureri și în scurt timp se vindecau. Despre acestea povesteau beduinii musulmani care l-au cunoscut și îl numeau doctorul mănăstirii.
Multe vindecări face Sfântul şi în zilele noastre, pentru cei ce vin şi se închină cu credinţă!
Pe când Sfântul Ioan Iacob era la peșteră, într-o noapte pe la miezul nopții, au venit niște evrei cu lanternele aprinse care căutau prin peșterile unde odinioară au trăit sute de pustnici. Aceștia răscoleau și săpau căutând obiecte vechi de patrimoniu.
Nu departe de chilia Sfântului Ioan Iacob era o peșteră în care erau așezate zeci de cranii și sute de oseminte ale Sfinților Părinți ce s-au săvârșit în peșteri. Când jefuitorii se apropiau de această peșteră, Sfântul Ioan Iacob le-a văzut lanternele și i-a auzit plănuind ceea ce intenționau ei să facă.
Atunci, Sfântul Ioan Iacob cu mâinile ridicate la Cer a strigat: Oare vei lăsa, Doamne, pe cei fără de lege să tulbure liniştea aleşilor  tăi?, şi mare minune s-a întâmplat căci pe loc s-a prăbuşit muntele astupând gaura de intrare a peşterii, iar jefuitorii au fugit îngroziţi, căzând în fundul prăpastiei, de unde, răniţi fiind, cu greu au ieşit şi de atunci nimeni nu a mai putut deranja liniştea acelor sfinţi. Aici s-a împlinit cuvântul Domnului că: Dacă veţi avea credinţă numai cât un bob de muşar veţi muta şi munţii.
Sursa: cuvântul - ortodox